Начало Социални грижи Добрите практики Актуално АЗ и Инспекцията по труда консултираха близо 400 работници от „АЛС България“

АЗ и Инспекцията по труда консултираха близо 400 работници от „АЛС България“

АЗ и Инспекцията по труда консултираха близо 400 работници от „АЛС България“ - изображение

Служители на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда консултираха близо 400 от работниците и служителите на обявилата публично, че прекратява дейността си фирма „АЛС България“.

Консултациите бяха осъществени в Елин Пелин и Ихтиман.

Един от основните въпроси, поставен от хората е дали ще получат заплатите си и обезщетенията след обявяването на фирмата в несъстоятелност. Независимо от делото за несъстоятелност работодателят е длъжен да изплати всичко, което дължи на хората. Инспекцията по труда има ангажимент да контролира процеса и да установи дали това е сторено. Ако има нарушения ще бъдат предприети необходимите действия, сред които е издаването на предписание, което задължително трябва да се изпълни и сумите да бъдат платени.

Хората получиха информация и за случая ако съдът постанови откриване на производството по несъстоятелност и към този момент работодателят не е изплатил всичко. Тогава те могат да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания като срокът е три месеца от датата, когато решението е вписано в Търговския регистър.

Служителите от АЗ съобщиха и за възможността хората да се регистрират в бюрата по труда като търсещи работа, въпреки че все още имат трудово правоотношение. В този случай те получават информация за свободните работни места и могат да използват услугите за професионално ориентиране и психологическо подпомагане.

След срещите вече има направени регистрации.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg
Снимка: pratique.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпециалистиПсихологияЗдравни съветиЗаведенияЛеченияЛюбопитноОрганизацииИстория